Kunnanjohtaja

Kimmo Kainulainen
Puh. 040 736 6053
fax: (05) 467 201
Sähköposti: kimmo.kainulainen@savitaipale.fi

Kunnanjohtajan tervehdys 

Savitaipale on vireä eteläkarjalainen maaseutukunta, jota leimaavat laajat vesistöalueet ja monipuoliset virkistysmahdollisuudet. Kesäaikana n. 3600 asukkaan kuntamme liki kolminkertaistaa asukaslukunsa. Vapaa-ajan asuntoja kunnassamme on yli 2500.

Savitaipale on ennen muuta vetovoimainen vapaa-ajan kunta, joka on profiloitunut erityisesti liikunta- ja hyvinvointipalveluihin. Kunnan kokoon nähden meillä on poikkeuksellisen monipuoliset ja laadukkaat liikuntamahdollisuudet. Esimerkiksi Savitaipaleen liikuntapuistosta lähietäisyydeltä toisistaan löytyvät tekonurmikenttä, frisbeegolfrata, skeittiparkki, Backyard Park, pururata, jää- ja curlinghalli, liikunta- ja tennishalli, kuntosali sekä ulkoilureitistöjen lähtöpiste. Kuolimon ja Saimaan vesistöalueilla on runsaasti kauniita virkistys- ja melontareittejä – unohtamatta Natura-alueiden ympäristöarvoja. Jatkossakin kuntamme haluaa olla elävä ja vetovoimainen vapaa-ajan kohde. Tätä tukee mm. käynnissä oleva sataman kehittämishanke, joka on osa Kuolimon rantabulevardin kehittämistä kosteikkoineen ja kävelyreitteineen.

Yritysmyönteinen ilmapiiri on myös keskeinen asia, jota Savitaipaleella halutaan vaalia. Tätä tuetaan hyvällä vuorovaikutuksella yritysten kanssa sekä luomalla yritystoiminnalle edellytyksiä mm. kaavoitusratkaisuilla sekä yritystoimintaa tukevilla investoinneilla. Jälkimmäisestä esimerkkinä mainittakoon keväällä 2017 avattu Yritystalo, joka on monialainen yritysten kohtaamispaikka ja työskentely-ympäristö. Jatkossa yritystalon toimintaa on entisestään kehitettävä ja palvelumallia uudistettava. Tulevaisuuden kunnassa toimiva elinkeinopolitiikka on entistä keskeisempi menestystekijä. Kokonaisvaltainen elinkeinopolitiikka edellyttää paitsi tonttien ja toimitilojen turvaamista myös kokonaisvaltaista otetta, johon liittyvät esimerkiksi toimivat koulutus- ja kulttuuripalvelut.

Savitaipaleella on kaksi koulua; 1-6 luokan opetusta antava Heituinlahden kyläkoulu sekä 1-9 luokkien opetusta antava Europaeuksen koulu sekä oma lukio. Uusi koulukeskus tarjoaa erinomaiset oppimisympäristöt ja lukio on menestynyt erinomaisesti mm. kansallisessa lukiovertailussa. Tämä antaa erinomaisen pohjan kunnan tulevaisuuden rakentamiselle. Nuorissa on tunnetusti kunnan tulevaisuus, mitä tukevat osaltaan myös Savitaipaleen kattavat ja laadukkaat varhaiskasvatuspalvelut.

Myös kulttuuripalvelut toimivat kunnan tulevaisuuden elinvoiman vahvistajana. Keskeinen painopiste kunnassamme on lasten ja nuorten kulttuuri- ja taidekasvatuksessa. Kirjasto muodostaa puolestaan osaltaan kattavan sivistyksellisen ja teknisen tietopalveluinfrastruktuurin. Taiteen perusopetuksen järjestämisestä (musiikki ja kuvataide) on tehty sopimukset Savitaipaleen musiikkikoulun ja Savitaipaleen lasten ja nuorten kuvataidekoulun kanssa.  Kunnan nuoristyöstä vastaa puolestaan Savitaipaleen Nuorison Tuki ry.

Unohtaa ei sovi myöskään Savitaipaleen kulttuuritapahtumia, jonka vuotuisena lippulaivana on heinäkuussa järjestettävä Sapassi-viikko. Viikon aikana voi suunnata esimerkiksi Hakamäki-Piknikille, jossa voi nauttia kesäisen kauniista maisemista, rennosta tunnelmasta ja musiikista eväskorien kera. Vetovoimaisia kulttuurikohteita ovat myös esimerkiksi historiallinen, yli 200 vuotta vanha Kärnäkosken linnoitus sekä Partakosken idyllinen ranta-alue. Merkittävä rooli Savitaipaleen kulttuuritoiminnassa on myös Savitaipaleen nimikkohenkilöillä Tanelilla ja Charlottalla, jotka esiintyvät kulttuuritapahtumissa, yksityisillä syntymäpäivillä, vanhusten palvelutaloissa ja mitä erilaisimmissa yhteisöllisissä kohtaamispaikoissa Savitaipaleen musiikkiperinteitä vaalien.

Savitaipaleen keskeisin ja tärkein voimavara ovat kuitenkin välittömät ja avoimet savitaipalelaiset asukkaat, jotka ottavat vieraansa vastaan eteläkarjalaisella avoimuudella ja välittömyydellä. Lisäksi paikkakunnan järjestöt ja kyläyhdistykset tekevät arvokasta työtä kuntamme kehittämiseksi. Yhdessä meillä on kehityksen avaimet käsissämme myös tulevaisuudessa.

Tervetuloa Savitaipaleelle!

Kimmo Kainulainen
kunnanjohtaja

Kimmo Kainulainen