pärnäset.jpgMira (31 v.) ja Niko (30 v.) Pärnänen muuttivat Vantaalta Miran lapsuudenkotiin Välijoelle alkuvuodesta 2017. Tuolloin perheessä oli kaksi lasta, nyt 7-vuotias Luca ja 5-vuotias Meea. Sen jälkeen on syntynyt Robin, joka on nyt 1,5-vuotias. Ensi syksynä perheeseen syntyy neljäs lapsi. Mira muutti peruskoulun jälkeen Savitaipaleelta ensin Asikkalaan opiskelemaan ja sen jälkeen pääkaupunkiseudulle töihin. Monen muun tavoin hän oli päättänyt, ettei palaisi enää lapsuutensa maisemiin. Myös Niko kävi osan peruskoulustaan Savitaipaleella – vuotta alemmalla luokalla kuin Mira – mutta lähti sen jälkeen Kotkaan opiskelemaan ja päätyi takaisin synnyinseudulleen Kehä III:sen sisäpuolelle. Mira ja Niko olivat ensin sometuttuja, sitten tuttavuus muuttui seurusteluksi, ja aika pian pari myös avioitui.

Mira ja Niko viihtyivät hyvin pääkaupunkiseudulla, mutta lasten syntymän jälkeen ajatus maallemuutosta alkoi houkutella yhä enemmän. Molemmat muistelivat lämmöllä omaa lapsuuttaan maalla ja halusivat tarjota lapsilleen saman kokemuksen. Muutto Miran lapsuudenkotiin ei ollut silti itsestäänselvyys, vaan perhe kartoitti muitakin vaihtoehtoja ja paikkakuntia. Hakusessa oli talo, jonka voisi remontoida omien mieltymysten mukaan. Miran lapsuudenkoti, vuonna 1912 valmistunut maalaistalo, onkin kokenut kolmen vuoden aikana melkoisen muodonmuutoksen ja alkaa kohta olla lähes kokonaan remontoitu. Suurimman osan töistä Mira ja Niko ovat tehneet itse. Remontti poiki jutun myös tammikuun Ilta-Sanomiin, joka pyysi lukijoita lähettämään omia ennen ja jälkeen -remonttikuviaan. Mira liitti kuvien yhteyteen lisätietoja remontista, ja lehti halusi tehdä heistä jutun. Linkki artikkeliin löytyy tämän tarinan lopusta.

Mira on koulutukseltaan eläintenhoitaja ja merkonomi. Hän työskenteli Helsingissä isolla eläinlääkäriasemalla asiakaspalvelutehtävissä. Tällä hetkellä hän on vielä kotosalla lasten kanssa. Niko on tuore yrittäjä: hän perusti keväällä 2020 kaverinsa kanssa LVI-alan yrityksen LappeenPutki Oy:n, joka toimii Lappeenrannassa ja lähialueilla. Sitä ennen Niko työskenteli samoissa tehtävissä, mutta toisen leivissä. Pohtiessaan muuttoa perhe oli päättänyt, että ainakin toisella täytyy olla työpaikka valmiina ennen muuttokuorman lastaamista.

Mira ja Niko kokevat, että lasten kanssa on mielekkäämpää asua maalla kuin kaupungissa: tilaa on reilusti ja puuhasteltavaa riittää. Lapset pitävät erityisesti perheen eläinten hoitamisesta. Pihapiirissä tepastelee kanoja, pari kalkkunaa ja kissaa sekä koira ja kani. Kesäisin oma puutarha ja kasvimaa tuottavat satoa. Myös marja- ja sienimetsät ovat lähellä.

Savitaipaleen hyvinä puolina perhe pitää uutta koulua, laajoja harrastusmahdollisuuksia, edullista asumista ja turvallisuutta. Tosin ilman autoa ei tule toimeen, sillä julkista liikennettä sivukylillä ei juurikaan ole. 12 km:n matkaa Savitaipaleen kirkolle perhe ei koe ongelmaksi. Matkaan käytetty aika saattaisi mennä kaupungissa pelkkään liikennevaloissa ja ruuhkassa seisomiseen.

Maallemuuttoa harkitsevia Pärnäset haluavat rohkaista: ”Toteuta unelmasi! Maalta pääsee halutessaan takaisin kaupunkiin, jos siltä tuntuu.” Varsinkin haja-asutusalueen tyhjillään olevien talojen omistajilta Pärnäset toivovat aktiivisuutta ja rohkeutta myydä kohteitaan, mikäli näyttää siltä, että omasta lähipiiristä ei löydy niihin asukkaita.

Ilta-Sanomien juttu Pärnästen remontista: https://www.is.fi/asuminen/art-2000006372652.html
Pärnästen elämää Instagramissa: @miraparnanen
Teksti: Piia Vahvanen
Kuva: Pärnästen kotialbumi