pirkko-mattila.jpgPirkko Mattila (71 v.) muutti vakituisesti Savitaipaleen kirkonkylään joulukuussa 2018 oltuaan sitä ennen kesäasukkaana vuodesta 2006 lähtien. Pirkko on syntyisin Lappeenrannasta, mutta muutti reilu parikymppisenä Vantaalle, jossa työskenteli mm. perheen elektroniikka-alan yrityksessä ja Vantaan kaupungilla asiakaspalvelutyössä. Lappeenrannassa asuvat yhä Pirkon iäkäs äiti, veli ja serkkuja. Vuonna 2010 hän jäi eläkkeelle ja vietti siitä lähtien mökillään kaikki kesät toukokuusta syksyyn asti. Muuttopäätös kypsyi pikkuhiljaa, kun eläkevuosia alkoi kertyä. Lapset olivat muuttaneet ulkomaille jo aiemmin, ja kaikkia harrastuksia pystyi jatkamaan Savitaipaleella.

Pirkon oli helppo solahtaa sisään paikallisiin porukoihin, sillä jo kesäasukasaikanaan hän lähti tarkoituksella mukaan monenlaiseen toimintaan löytääkseen samanhenkisiä ihmisiä. Tällä hetkellä hän mm. laulaa kahdessa kuorossa, on mukana SPR:n toiminnassa ja opettaa Lappeenrannassa maahanmuuttajille suomen kieltä. Näiden lisäksi hän käy lenkillä ja pyöräilee, tekee monenlaisia käsitöitä ja täyttää ristikoita. Aiemmin hän harrasti myös kielten opiskelua. Pirkon rakkain harrastus on kuitenkin ollut jo 20 vuoden ajan avantouinti, jossa hän myös menestyksekkäästi kilpailee. Vuodesta 2006 lähtien hän on osallistunut kaikkiin avantouinnin SM-kisoihin ja suurimpaan osaan MM-kisoista. Viimeksi saaliiksi tuli kultaa ja hopeaa Joensuun helmikuisista SM-kisoista. Pirkko ui joka päivä: talvella hän pulahtaa avantoon Olkkolassa ja kesällä vesijuoksee mökkinsä lähellä sijaitsevassa järvessä.

Pirkon kesäkoti sijaitsee Välijoella. Lehtienkin sivuilta tuttu pinkki talo on hänen äitinsä edesmenneiden serkkujen koti, ja Pirkolle rakas paikka lapsuudesta saakka. Mökillä Pirkko saa hullutella ja toteuttaa itseään: lähes koko mökin sisustus ja käyttöesineet ovat joko kukallisia tai pinkkejä, joka on Pirkon lempiväri. Myös aitta ja puuliiteri ovat pinkkejä. Pirkko on innokas remontoija ja nikkaroija. Hän on omin käsin tehnyt mm. tupaan uudet seinät ja lautalattian sekä pihapiirin vanhaan navettaan askartelutilan.

Pirkko pitää Savitaipaleella erityisesti luonnosta ja sen tarjoamista marja- ja sienimaastoista sekä monipuolisista aktiviteeteista ja tapahtumista – tarjolla on sekä kulttuuria että liikuntaa. Erityisen iloinen hän on siitä, että paikalliset ihmiset ovat ottaneet hänet niin hyvin vastaan. ”Ihan kuin olisin palannut juurilleni”, Pirkko kommentoi. Hänestä on mukavaa, että meininki on ihan erilaista kuin pääkaupunkiseudulla. Täällä tuntemattomatkin tulevat juttelemaan, ja toisella tapaamiskerralla ollaan jo vanhoja tuttuja. Hän ei myöskään pane pahakseen sitä, että vieraat ihmiset utelevat hänen taustastaan. Moni on kiinnostunut siitä, kuka hän on ja miksi hän on muuttanut juuri Savitaipaleelle. Pirkosta on kätevää, että kirkonkylällä on lyhyt matka joka paikkaan, eikä ole ruuhkia ja parkkeerausongelmia.

Uudet potentiaaliset kuntalaiset Pirkko haluaa toivottaa tervetulleiksi nauttimaan Savitaipaleen monipuolisista mahdollisuuksista ja edullisista asunnoista.

ET-lehden juttu Pirkon pinkistä mökistä: https://www.etlehti.fi/blogit/reijan_rasymatto/avainsana/7901/15148

Teksti: Piia Vahvanen, kuva: Pirkko Mattilan albumi