mirkajaveli.jpgMirka ja Veli Kotila sekä Lauri (15 v.) ja Otto (18 v.) ovat asuneet Savitaipaleen kirkonkylän kupeessa reilut 16 vuotta. Mirkan tytär Meeri on muuttanut jo omilleen. Perhe muutti Savitaipaleelle Lappeenrannasta, josta Mirka on kotoisin. Veli on alun perin Toholammilta Keski-Pohjanmaalta, mutta muutti työn perässä Lappeenrantaan 1990-luvun alussa.

Aluksi perhe etsi taloa tai tonttia Lappeenrannan keskustan tuntumasta, jossa Mirka oli asunut koko ikänsä. Sopivaa ei tuntunut kuitenkaan löytyvän. Sitten Savitaipaleella sijainneen talon myynti-ilmoitus alkoi tupsahdella silmien eteen säännöllisin väliajoin. Kyseltyään hieman lisätietoja Mirkan savitaipalelaissyntyiseltä työkaverilta perhe päätti lähteä katsomaan taloa, joka osoittautuikin oikein hyväksi löydöksi: muutaman vuoden ikäinen, ei remontointitarvetta, rauhallinen sijainti ja sopuhintainen. Vaikka Mirka ja Veli tiesivät, että oman alan töitä ei Savitaipaleelta löytyisi, muuttopäätös oli silti helppo tehdä. Todennäköisesti töitä kuitenkin löytyisi kohtuullisen matkan päästä Lappeenranta-Mikkeli-Kouvola-kolmiosta, joiden keskellä Savitaipale sijaitsee. Muuton jälkeen Veli jatkoi työskentelyä Lappeenrannassa, ja sieltä Mirkakin löysi töitä valmistuttuaan. Tällä hetkellä Mirka toimii ohjelmistosuunnittelijana Aureoliksella ja Veli koulutuspäällikkönä Saimaan ammattiopistossa Sampossa.

Aluksi Mirka ja Veli tutustuivat paikallisiin ihmisiin lasten koulun ja harrastusten myötä. Tutustuminen oli melkein pakollista, sillä samat naamat pyörivät joka paikassa. Suuremmalla paikkakunnalla tuttavuuden tekeminen ei välttämättä olisi ollut yhtä helppoa. Perhe kiittelee kotiutumisestaan ja viihtymisestään myös samalla kadulla asuvia naapureitaan, joiden apuun voi turvautua, onpa kyse sitten kukkien kastelusta tai lasten perään katsomisesta.

Savitaipaleen hyvinä puolina perhe pitää monipuolisia ja edullisia harrastusmahdollisuuksia. Ryhmiin ei myöskään tarvitse jonottaa – aina mahtuu mukaan. Pieneksi paikkakunnaksi Savitaipaleella on vilkas kulttuurielämä, ja vapaaehtoistyötä pääsee tekemään niin paljon kuin haluaa. Mirka ja Veli ovat mukana mm. Savitaipaleen Urheilijoiden ja Savitaipaleen Musiikinystävien toiminnassa. Näiden lisäksi Mirka osallistuu kunnalliseen päätöksentekoon kunnanhallituksen jäsenenä. Isommalla paikkakunnalla ei välttämättä pääsisi mukaan näin monenlaiseen toimintaan. Uudehko koulu, tasokkaat opettajat ja pienet luokkakoot saavat myös kiitosta. Pienen paikkakunnan etuna – ja nimenomaan etuna – Mirka ja Veli pitävät sitä, että ihmiset tuntevat toisensa. Se lisää yhteisöllisyyttä, ja lapsienkin mahdollinen kolttostelu pysyy kurissa, kun aina joku tuntee jonkun, ja asiat kantautuvat vanhempien korviin.

Kotilat kannustavat mahdollisia Savitaipaleelle muuttajia: ”Kannatta kokeilla! Rohkeasti vain!” He myös ehdottavat, että kunnassa otettaisiin käyttöön kummiperhetoiminta, eli jokaiselle muuttajalle tarjottaisiin mahdollisuus samanlaisessa elämäntilanteessa olevaan ”kummiin”, joka tutustuttaisi paikkakuntaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Teksti: Piia Vahvanen, kuva: Mirka ja Veli Kotilan albumi