reijo_saajanaho.jpg

Sanooko kolmas kerta toden Reijo Saajanahon (63 v.) kohdalla? Reijo asui ensimmäisen kerran Savitaipaleella 5-vuotiaana ja toisen kerran 5 vuotta sitten. Viime huhtikuussa hän muutti kuntaan jo kolmannen kerran – tällä kertaa kirkonkylälle.  Ennen muuttoaan Reijo asui Joutsenossa ja sitä ennen naisystävänsä kanssa Kotkassa.

Reijo on syntynyt Mikkelissä ja käynyt koulunsa Kouvolassa ja Mikkelissä. Alle parikymppisenä hän muutti Joutsenoon, jossa työskenteli Joutseno-Pulpin sellutehtaalla. Siellä hänen toimenkuvaansa kuului erilaisten koneiden ajaminen. Hän on myös toiminut vapaa- ja tehdaspalokunnissa. Reijo asui Joutsenossa yli 40 vuotta, ja siellä asuu yhä hänen kaksi tytärtään ja lapsenlapsi. Kolmas tytär asuu lapsensa kanssa Lappeenrannassa.

Yksi tärkeä syy Savitaipaleelle muuttoon oli Kuolimo ja sen tarjoamat veneily- ja kalastusmahdollisuudet. Kuolimo tuli Reijolle tutuksi niinä kolmena vuosikymmenenä, jolloin hän mökkeili Paassalossa. Myös savitaipalelaiset ystävät ja tutut vaikuttivat muuttopäätökseen. He suosittelivat kotikuntaansa, sillä ovat itsekin viihtyneet hyvin. Hyvin on viihtynyt Reijokin: rauhallinen paikka, kaupat ovat lähellä, palvelut riittävät jokapäiväisiin tarpeisiin ja ihmisiin on helppo tutustua. Jos kaipaa sellaista, mitä Savitaipale ei pysty tarjoamaan, Lappeenranta on suht lyhyen matkan päässä.

Reijo on liikunnallinen ja harrastaa mm. sauvakävelyä, lenkkeilyä, pyöräilyä, sulkapalloa ja porrasjuoksua Hakamäen museoalueen rappusissa. Hän myös marjastaa ja sienestää sekä leipoo ja kokkaa. Matkailu on lähellä Reijon sydäntä. Aiemmin reissut taittuivat moottoripyörällä sekä asuntoautolla tai -vaunulla. Nykyisin Reijo hurauttaa autollaan eri puolille Suomea ja vuokraa mökin haluamastaan kohteesta.

Reijo on kiinnostunut myös historiasta. Hän on koonnut Suomen huopateollisuuden historiasta kertovan näyttelyn, joka on ollut esillä viime ja tämän vuoden aikana neljän eri paikkakunnan kirjastoissa (Kotka, Savitaipale, Joutseno ja Lappeenranta) sekä Hakamäen museossa. Marraskuussa näyttely matkaa Imatran kaupungin kirjastoon. Reijo innostui kokoamaan näyttelyn perittyään anopiltaan aiheeseen liittyvää materiaalia, mm. kuvia. Kuvia on käytetty myös Etelä-Karjala Instituutin julkaisemassa Hiljaista kuin huopatossutehtaalla? -teoksessa.

Reijo haluaa toivottaa muuttajat tervetulleiksi Kuolimon kirkkaiden kalavesien ääreen ja nauttimaan kunnan monipuolisesta palvelutarjonnasta!

Teksti: Piia Vahvanen, kuva: Reijo Saajanahon albumi