vakkilat.jpgSirpa, Jukka ja Hilma Vakkilasta tuli Savitaipaleen vakituisia asukkaita neljä vuotta sitten. Sitä ennen he olivat mökkeilleet Partakoskella kymmenisen vuotta. Ajatuksen pysyvästä muuttamisesta mökkikuntaan esitti Hilma, joka oli silloin 12-vuotias. Perhe tarttui tuumasta toimeen, selvitti työskentely-, asumis- ja koulukuviot, ja muutti Tuusulasta Paimensaareen.

Savitaipale tuli Joutsenossa asuneelle Jukalle tutuksi jo lapsena, sillä hänen isovanhempansa asuivat Savitaipaleen kirkonkylässä. Jukan äidin lapsuudenkoti oli puolestaan Kuolimon Lehtisensaaressa. Vaikka säännölliset kontaktit vaihtuivat jossain vaiheessa satunnaisiin vierailuihin, Jukan side Etelä-Karjalaan ja Savitaipaleeseen ei kuitenkaan missään vaiheessa katkennut kokonaan. Sirpa on puolestaan kotoisin Orimattilasta Päijät-Hämeestä.

Sirpa työskentelee toimistopäällikkönä teknokemian yritys AT-tuotteessa, jonka tuotantolaitokset ovat Sipoossa ja Pornaisissa Uudellamaalla. Sirpan työt sujuvat kuitenkin mallikkaasti Savitaipaleen Yritystalolla, eivätkä vierailut Sipoon toimipisteelle ole olleet tarpeellisia ensimmäisen etätyövuoden jälkeen. Sivutyönään Sirpa toimii Suomen Jalkapallovalmentajat ry:n toimistosihteerinä. Myös Jukan Helsingissä sijainnut työ hoitui kätevästi etänä Savitaipaleelle muuton jälkeen. Vuosi sitten hän jäi pois palkkatyöstä, mutta jatkaa yhä toiminimellä mm. urheilutarvikkeiden myyntiä, jalkapallon juniorileirien järjestämistä ja henkilöstökoulutusta. Jukka on tehnyt pitkän uran jalkapalloilun parissa. Hän on toiminut mm. Palloliiton valmentajakoulun rehtorina ja koulutuspäällikkönä, valmentanut useiden joukkueiden lisäksi myös Suomen miesten maajoukkuetta sekä toiminut Suomen Jalkapallovalmentajat ry:n puheenjohtajana 1994–2019.

Innostus jalkapalloon on periytynyt isältä tyttärelle. Tällä hetkellä Hilma pelaa PEPO Lappeenrannan naisjoukkueessa, jota hänen isänsä valmentaa. Peruskoulun jälkeen Hilma siirtyi opiskelemaan Savitaipaleen lukioon, jonka 1. luokkaa hän nyt käy. Oman kunnan lukio oli hänelle ensisijainen valinta, vaikka pohtikin aluksi myös muita vaihtoehtoja.

Perhe on viihtynyt hyvin Savitaipaleella. Sirpan parin kilometrin mittainen työmatka taittuu kävellen, pyöräillen ja lumisina talvina myös potkukelkkaillen. Hän on tyytyväinen Yritystalon edullisiin ja viihtyisiin työ- ja kokoustiloihin sekä nopeaan valokuituyhteyteen, joka kattaa laajasti myös haja-asutusalueet. Itse asiassa ilman Yritystalon tarjoamia työtiloja Vakkilat eivät todennäköisesti olisi edes muuttaneet Savitaipaleelle. Vapaa-aikaansa perhe viettää mökkeillen ja liikkuen.

Savitaipaleen hyvinä puolina Vakkilat pitävät vähäistä liikennettä, lyhyitä välimatkoja, riittäviä palveluita sekä hyviä liikuntapaikkoja monipuolisine ja edullisine lajitarjontoineen jalkapallosta ja jääkiekosta yleisurheiluun ja uintiin. Ihmiset ovat mukavia ja heihin on helppo tutustua. Kynnys kokeilla eri harrastuksia ja toimintaa on matala, sillä todennäköisesti porukassa on jo joku tuttu mukana. Myös koulut saavat heiltä kiitosta: opetus on tasokasta, ja omassa kunnassa voi opiskella ylioppilaaksi asti.

Vakkilat lähettävät terveisiä muuttoa pohtiville: ”Jos arvostat rauhallisuutta, luonnonläheisyyttä ja Suomen komeimpia vesistöjä, muuta ihmeessä! Myös talkoohenki on voimissaan. Eri juttuihin tulee lähdettyä mukaan, ja samalla oppii tuntemaan ihmisiä.”

Vakkiloista tehtiin video Kouvolan asuntomessuille kesällä 2019. Videon voit katsoa täällä: https://www.youtube.com/watch?v=I7o6eSR5gUI

Teksti: Piia Vahvanen, kuva: Valokuvaamo Rikkilä