Silja Tyystjärven (59 v.) olet voinut tavata Savitaipaleen Torikahvilassa, jossa hän on toiminut yrittäjänä vuoden 2013 alusta alkaen. Silja muutti pysyvästi Järvenpäästä Savitaipaleelle vuonna 2011, eikä ole katunut muuttoaan. Hän asuu Partakoskella kahden koiran ja yhden kissan kanssa.

Ensimmäisen kerran Silja kävi Savitaipaleella vuoden 2003 toukokuussa tultuaan katsomaan silloisen miehensä kanssa Saimaan rannalla sijaitsevaa metsätilaa, jonka myynti-ilmoituksen hän oli bongannut Hesarin rivi-ilmoituksesta. Tila osoittautui kaikin puolin sopivaksi, ja prosessi eteni pikavauhtia: kaupat tehtiin kesäkuun alussa ja tietä raivattiin jo juhannuksena. Mökin rakentamisessa meni kaikki palkkatöiltä liikenevä vapaa-aika.

Jatkuvat yt-neuvottelut ja vaativa työ stressasivat Nokialla projektipäällikkönä työskennellyttä Siljaa. Niinpä hän irtisanoutui vuonna 2010 lähes 30 vuoden työuran jälkeen, sillä arvosti enemmän terveyttään kuin hyvää asemaansa. Samassa rytäkässä tuli avioero. Elämä jatkui konepuuseppäopintojen parissa, ja opintoihin vaadittava harjoittelupaikka löytyi Savitaipaleelta. Siinä vaiheessa Silja ajatteli, että nyt tai ei koskaan, ja muutti pysyvästi Partakosken-mökilleen, joka oli onneksi rakennettu ympärivuotiseen asumiseen soveltuvaksi. Oman aktiivisuuden ja osittain myös puskaradion kautta palkkatyötä löytyi ensin Savitaipaleen torilla olleesta kahvikioskista, sitten Partarannan ravintolasta ja lopulta Torikahvilasta, jossa Silja ehti työskennellä 1,5 vuotta ennen kuin silloinen omistaja halusi luopua liiketoiminnasta. Silja ei halunnut menettää mukavaa työpaikkaa, joten hän tarttui itse ohjaksiin.

Silja viettää suurimman osan vapaa-ajastaan kotosalla lemmikkiensä parissa. Hän liikkuu paljon luonnossa, marjastaa, sienestää sekä välillä myös kalastaa. Puulämmitteisessä huushollissa riittää myös klapien tekoa, joka hoituu Siljalta jouhevasti kuuden erilaisen sahan voimin. Silja on Partakosken kyläyhdistyksen hallituksen jäsen sekä toimii myös Partakosken Marttojen varapuheenjohtajana.

Siljan mielestä Savitaipaleen hyviä puolia ovat mukavat ihmiset, kaunis luonto ja puhtaat vedet sekä ruuhkattomuus. Hän haluaa toivottaa kaikki muuttoa pohtivat tervetulleiksi Savitaipaleelle. Hän vinkkaa, että täysin ummikkona kuntaan muuttavien kannattaa mennä ihmisten ilmoille eli hakeutua harrastusten ja yhdistystoiminnan pariin, eikä jäädä neljän seinän sisälle.

Teksti: Piia Vahvanen, kuva: Teemu Virtanen