Savitaipaleen kylät

Havo

Kumpuileva, luonnonkaunis Havon talousalue sijaitsee 10 km:n päässä Savitaipaleen kirkonkylältä. Alueeseen kuuluu 7 pienempää kylää ja asukkaita on n. 250. Havon alueella toimii useita yhdistyksiä, ja alueen mainiot liikuntamahdollisuudet kutsuvat ihmisiä luontoon. Myös sisäliikuntamahdollisuudet ovat monipuolisia; koulun liikuntasalissa ja urheilukentällä voi harrastaa monia lajeja.

Heituinlahti

Heituinlahti sijaitsee n. 13 km:n päässä Savitaipaleen kirkonkylästä. Vakituisia asukkaita kylällä on n. 360. Heituinlahden luonnonkauniilla alueella sijaitsee useita kirkasvetisiä järviä. Kylän palveluihin kuuluvat mm. kauppa, huoltoasema, lastenhoitopaikka ja oma koulu. Nuorisoseurantalo on vilkas kokoontumis- ja harrastuspaikka, jossa järjestetään mm. tanssit lokakuun alkupuolelta huhtikuun puoleenväliin joka toinen lauantai. Heituinlahdesta löytyy myös kiekkokaukalo sekä pururata ja sen yhteyteen rakennettu yhdeksän korin frisbeegolfrata.

Hyrkkälä

Hyrkkälän kylän keskeisenä tapahtumapaikkana on perinteisesti toiminut Erämiesten maja eli entinen Hyrkkälän koulu. Majalla on järjestetty mm. historiallisia iltamia muistelujen ja sävelmien siivittämänä.  Kylään on rakenteilla uusi Erämiesten maja. Yhdistystoimintaa kylällä harjoittavat mm. Hyrkkälän martat sekä Hyrkkälän Erämiehet ry. Paikallinen nähtävyys on savitaipalelaiselle olympiamitalistille ja keihäänheittäjälle Jonni Myyrälle omistettu muistomerkki, jonka Savitaipaleen Urheilijat pystytti Myyrän kotitalon paikalle. Jonni Myyrä kuului StU:n perustajajäseniin.

Hyrkkälän maja

Kuivasensaari

Kuivasensaaren monipuolinen ja kaunis, veden ympäröimä alue sijaitsee Saimaan äärellä. Kuivasensaareen kuuluu 5 kylää. 180 asukkaan kylä muuntuu kesäisin vilkkaaksi 3000 ihmisen asuinpaikaksi. Kyläkeskuksena toimii entinen Pettilän kyläkoulu, jonka yhteydessä sijaitsevat kylän oma kirjasto sekä urheilu- ja rantalentopallokenttä. Kuivasensaaresta löytyvät myös mm. yleinen uimaranta,  metsästysmaja sekä paikallinen nähtävyys, Rahikkalan tuulimylly. Yhdistystoimintaa harjoittaa mm. kyläyhdistys Veskansan ry.

Rahikkalan mylly

Paimensaari

Paimensaari on rakennettu osa Savitaipaleen kirkonkylää, ja se sijaitsee noin kilometrin päässä kirkolta. Paimensaaren asukasyhdistys tarjoaa jäsentensä käyttöön yhteisen rantasaunan, jonka piha-alueeseen kuuluvat saunalaituri ja lastenlaituri sekä terassitasanne grillipaikkoineen. Paimensaaressa sijaitsee myös taideateljee ja galleria Art Paimensaari, jossa järjestetään kesäisin näyttelyjä.

Partakoski

Historiallinen ja luonnonkaunis Partakoski sijaitsee noin 9 km:n päässä Savitaipaleen kirkonkylästä, Saimaan ja Kuolimon välisellä kapealla kannaksella. Kylältä löytyvät kyläkauppa, ravintola, vilkas venesatama palveluineen sekä harvinainen kivinen holvisilta. Kylään kuuluu myös viereinen Kärnäkosken historiallinen linnoitusalue. Partakoski on erityisesti kesämatkailijoiden ja veneilijöiden suosiossa.

Partakoski

Savitaipaleen kirkonkylä

Kirkonkylä sijaitsee aivan valtatien nro 13 varrella, matkaa Lappeenrantaan on 37 km. Kuntakeskuksesta löytyy runsaasti sekä julkisia että yksityisiä palveluja. Kylällä sijaitsevat mm. terveysasema, esiopetus, koulut, iltapäiväkerhot ja kansalaisopisto. Kylältä löytyy monia päivittäis- ja erikoiskauppoja sekä muita yrityksiä. Sisä- ja ulkoliikuntapaikkoja on runsaasti. Kirkonkylällä toimii myös useita seuroja ja järjestöjä, mm. Savitaipaleen kirkonkylän seudun kyläyhdistys, Savis.

Säänjärvi

Säänjärvi sijaitsee n. 10 km:n etäisyydellä Savitaipaleen kirkonkylästä, Salpausselän pohjoisreunalla. Alue on avaraa peltomaisemaa, jota rikastuttavat metsät, niityt sekä monet järvet. Säänjärvellä sijaitsee luontopolku lintutorneineen. Kalastus lukuisilla järvillä on suosikkiharrastus. Kylällä toimii useita seuroja sekä kylänkehittämisyhdistys Sytyke. Tunnetuin paikka on suosittu Säänjärven tanssilava.

Säänjärven lavan säpinätupa

Välijoki

Useista pienistä kylistä koostuva Välijoki sijaitsee alle 20 km:n päässä kirkonkylästä. Vakituisia asukkaita on n. 300. Välijoen alueella sijaitsee lintujen tarkkailuun sopivia järviä. Nähtävyyksiin kuuluvat Jäkälänjärven Ruuniemestä löytyvä kalliomaalaus sekä vanha Takomäen kivilouhos, joka on kesäisin suosittu uimapaikka. Kokoontumis-, harrastus- ja juhlapaikkana toimii yli 70-vuotias Männistön talo. Välijoen lavalla järjestetään kesäsunnuntaisin lavatanssit, katso ohjelma täältä.

Takomaen vanha louhos