Siirry pääsisältöön

Jakeluasema ja Kahvio Suutari Ky:n yritystarina

Heituinlahden Urkki | 
Sorja Productions | Saara Raudasoja
24.5.2024

Urkki on Heituinlahden sydän

Jakeluasema ja Kahvio Suutari Ky, kansankielellä “Urkki”, on eläväisen Savitaipaleen Heituinlahden yhteisöllinen keskus, jossa asiakkaista huolehditaan kuin hyvistä ystävistä. Kauppaa on käyty samassa paikassa saman suvun voimin jo yli sata vuotta.

Urkissa toimii polttoaineen jakeluaseman lisäksi kahvio, kauppa, Veikkaus ja Matkahuollon toimipiste. Arkisin kahvilassa tarjotaan keittolounasta. Lisäksi tarjolla on täytettyjä patonkeja, kanakoreja, hampurilaisia ja muuta suolaista. Vitriinissä tuoksuvat itse leivotut leivonnaiset. Kaupassa on hämmästyttävän laaja valikoima. Sydäntä lämmittävät muun muassa paikallisten myllyjen ja pienleipomoiden tuotteet. Ympäri vuoden palveleva Urkki on avoinna kaikkina päivinä joulupäivää lukuun ottamatta.

– Loisan Paavo, joka on minulle jotakin sukua, piti tuossa talossa kyläkauppaa jo yli sata vuotta sitten. Isovanhempani Hilma ja Eino pitivät sitten kesäkioskia, jota isä jossakin vaiheessa päätti jatkaa. Tiloja on laajennettu moneen otteeseen, ja nyt Urkki työllistää minun lisäkseni kolme työntekijää, kertoo yrittäjä Maija Suutari, joka on työskennellyt kaupassa lapsesta asti kesätöissä ja viikonloppuisin. Vuodesta 1991 alkaen Suutari on toiminut virallisesti yrittäjänä.

Vireä kylä vetää paluumuuttajia ja kesäasukkaita puoleensa

Heituinlahden alueella on lukuisia järviä, pieniä kyliä ja taloryhmiä. Asukasluku on arviolta 500 henkeä. Urkissa käy vakioasiakkaiden lisäksi, kesäasukkaat ja ohikulkijat sekä tietysti tavarantoimittajat monena päivänä viikossa. Joka päivä ovelle ilmestyy jokin uusi kasvo.

– Täällä on yhteisöllinen meininki. Aamuasiakkaat ihmettelevät kyllä, jos joku porukasta puuttuu. Ihmiset huolehtivat toisistaan. Pari kertaa vuoden aikana olen soittanut ambulanssikin, kun olen huomannut, ettei tutun asiakkaan puhe ole normaalia. Leikillään olen sanonut, että meillä voisi olla reissuvihko, johon voisi merkitä omat matkansa, niin ei tarvitsisi muiden ihmetellä, missä poissaolija on, Suutari nauraa.

Maaseudulle on muuttanut paljon paluumuuttajia. Oma rauha ja kaunis järviluonto vetävät puoleensa myös kesämökkiläisiä.

– Keväällä kesäasukkaita alkaa tippua yksitellen kuin muuttolintuja paikalle. On aina kiva nähdä, keitä tulee, ja kuulla, mikä on muuttunut. Tuntuu hyvälle, että mökkiläiset tulevat tänne “ilmoittautumaan”. Eräskin espoolainen kesäasukas totesi, että aina on hirveä kiire pääkaupunkiseudulta pois, mutta kun pääsee tähän asti, kiire loppuu, ja voi kaikessa rauhassa istua alas juomaan kahvit ennen mökille menoa, kertoo Suutari.

Savitaipaleella on hyvä yrittää

Suutarin elämä on Heituinlahdessa. Savitaipaleen kirkonkylässä hän käy kerran viikossa hoitamassa asioita.

– Savitaipale on vireä kunta, jossa kaikki toimii. Täällä on hyvä elää ja yrittää. Terveydenhuoltopalvelut, apteekki, pankki, uimahalli ja monet muut palvelut toimivat kirkonkylässä hyvin. Heituinlahdessa on oma kyläkoulu, ja nuorisoseuran talolla on iltaisin kansalaisopiston zumbaa ja muuta vapaa-ajan toimintaa. Työni on hyvin sosiaalista, joten nautin siitä, kun pääsen läheiselle Virmajärven rantamökilleni omiin oloihini. Hyvin nukutun yön jälkeen on taas ilo tavata ihmisiä, toteaa Suutari lopuksi.